آندوسکوپیآندوسکوپی در مطبدستگاه گوارش

آندوسکوپی؛ انواع آندوسکوپی و نحوه انجام درمان به‌وسیله آن

انواع آندوسکوپی و مراحل درمانی آن - متخصص گوارش در مشهد

آندوسکوپی قرار دادن لوله‌ای باریک و بلند مستقیما در بدن است که به‌واسطه‌ی آن امکان مشاهده‌ی ارگان‌ها و بافت‌های داخلی به‌طور دقیق میسر می‌شود. از آندوسکوپی برای انجام کارهای دیگری نظیر عکس‌برداری و جراحی‌های مختصر نیز کمک گرفته می‌شود. آندوسکوپی از روش‌های کم‌تهاجمی جراحی است و از برخی راه‌های ورود به بدن مانند دهان یا مقعد صورت می‌گیرد.

علاوه‌بر دهان و مقعد، ازطریق ایجاد برش کوچکی در پوست در نواحی مختلف بدن مانند زانو یا شکم نیز می‌توان آندوسکوپ یا همان ابزار لوله‌ای باریک و بلند را که برای «درون‌بینی» یا معاینه و مشاهده داخل بدن استفاده می‌شود، وارد بدن بیمار کرد. البته این روش جراحی در ناحیه‌ی زانو، آرتروسکوپی نام دارد و برای بررسی داخل مفاصل و نواحی آن قسمت استفاده می‌شود.

به جراحی‌هایی که همراه با ایجاد برشی کوچک و استفاده از ابزار آندوسکوپ هستند، جراحی کی‌هول (key hole) گفته می‌شود. این روش‌های جدید جراحی به‌خاطر خطرات کمتر، ارائه‌ی تصاویر جزئی‌تر از درون بدن و سرعتی که دارند، در زمینه‌های درمانی مختلفی استفاده می‌شوند. به‌طوری که سالانه، هزاران عمل آندوسکوپی انجام می‌شود. در این مقاله به شرح انواع آندوسکوپی و روش‌های انجام آن می‌پردازیم:

چه آزمایشاتی می توانند به عنوان جایگزین برای کولونوسکوپی مطرح شوند؟

انواع آندوسکوپی

برای بررسی سیستم‌های مختلف بدن می‌توان از این نوع عمل جراحی کمک گرفت. برای نمونه:

مجاری دستگاه گوارش:

مری، معده و روده‌ی اثنی‌عشری، روده‌ی کوچک (اینتروسکوپی)، روده‌ی بزرگ-کولون (کولونسکوپی، سیگموئیدوسکوپی)، مجرای صفرا، رکتوم (رکتوسکوپی)، مقعد (آنوسکوپی).

مجاری تنفسی:

بینی (رینوسکوپی)، مجاری تحتانی تنفسی (برونکوسکوپی)،

گوش: اوتوسکوپی
مجاری ادراری: سیستوسکوپی
مجاری باروری زنان: ژینوسکوپی، دهانه‌ی رحم (کولپوسکوپی)، رحم (هیستروسکوپی)، لوله‌های فالوپ (فالوپوسکوپی)
جراحی با برش‌های کوچک: حفره‌ی شکمی یا لگنی (لاپاروسکوپی)، داخل مفاصل (آرتروسکوپی)، ارگان‌های سینه (تراکوسکوپی و مدیاستینوسکوپی)

کپسول آندوسکوپی چیست؟

آندوسکوپی با کپسول در اواسط سال‌های ۱۹۰۰ میلادی توسعه پیدا کرد و شامل یک دوربین بی‌سیم است. دوربین به‌کار رفته در آن، به‌قدری کوچک است که درون یک کپسول جا می‌گیرد. مثلا اندازه‌ی آن در حد یک قرص ویتامین است و به‌راحتی بلعیده می‌شود.

در خلال عبور کپسول از مجاری گوارشی، هزاران تصویر از درون بدن گرفته می‌شود. این تصاویر به دستگاهی که به کمربندی پوشیدنی متصل است، مخابره می‌شود. کپسول آندوسکوپی سابقا برای تصویربرداری از روده‌ی کوچک استفاده می‌شد، زیرا عکس‌برداری با روش‌های عادی آندوسکوپی کار دشواری است. این کار برای معاینه‌ی مخاط روده‌ی کوچک و تشخیص بیماری کرون نیز مفید است.

کپسول ازطریق سیستم گوارشی در طول ۲۴ تا ۴۸ ساعت عبور می‌کند. این روش تقریبا جدید است و در سال ۲۰۰۱ میلادی به تأیید سازمان غذا و داروی آمریکا نیز رسیده است. تاکنون بیش از ۵۰۰ هزار عمل کپسول آندوسکوپی صورت گرفته است و تقریبا ۱۰۰۰ مقاله درباره‌ی کاربرد بالینی آن منتشر شده است.

آمادگی برای آندوسکوپی

انجام چنین عمل جراحی نیاز به بستری شدن از شب قبل در بیمارستان ندارد. مدت زمان لازم برای چنین عملی فقط ۱ ساعت است. پزشک معالج، قبل از عمل، بیمار را برای جراحی آماده می‌کند. در بسیاری از انواع آندوسکوپی، شخص باید به‌مدت ۱۲ ساعت قبل از عمل چیزی نخورد. البته این مدت زمان بنا به نوع جراحی متفاوت خواهد بود.

برای عمل‌هایی که در قسمت روده صورت می‌گیرند، برای شبِ قبل از عمل، داروی لاکساتیو برای پاک‌سازی روده تجویز می‌شود. پزشک قبل از عمل، بیمار را معاینه می‌کند. باید پزشک را در جریان تمام عمل‌های قبلی و داروها (و مکمل‌ها) قرار داد.

اگر میخواهید اطلاعات بیشتری از نحوه انجام آندوسکوپی در مطب دکتر افضل آقایی کسب کنید بر روی تصویر زیر کلیک کنید:

آندوسکوپی در مطب

مراحل درمانی چگونه است؟

مراحل و فرایند درمان آندوسکوپی تا حد زیادی وابسته به علت جراحی است. ۳ علت برای جراحی وجود دارد:

تحقیق و بررسی:

برای تشخیص علت مشکلات مختلفی نظیر استفراغ، درد شکمی، اختلالات تنفسی، زخم معده، مشکلات بلع، خون‌ریزی دستگاه گوارشی و…، استفاده از آندوسکوپی توصیه می‌شود.

تأیید تشخیص:

از آندوسکوپی برای انجام بیوپسی در تشخیص سرطان و سایر بیماری‌ها نیز استفاده می‌شود.

درمان:

برای درمان مستقیم برخی از بیماری‌ها نیز می‌توان از آندوسکوپی استفاده کرد. مثلا برای برداشتن پولیپ و کوتر کردن رگ‌های خونی نیز استفاده می‌شود.

گاهی‌اوقات، آندوسکوپی با سایر روش‌های درمانی مانند سونوگرافی ترکیب می‌شود. به کمک این روش می‌توان پروب فراصوت را در نزدیکی ارگانی از بدن که تصویربرداری از آن سخت است، قرار داد. مثلا پانکراس یا لوزالمعده، عضوی است که تصویربرداری از آن دشوار است.

آندوسکوپی معمولا بدون بیهوش کردن صورت می‌گیرد. البته در برخی موارد نیز، بیمار تحت بی‌حسی موضعی قرار می‌گیرد. برای این نوع از بی‌حسی معمولا نوعی اسپری بی‌حسی به پشت گردن زده می‌شود. این نوع بی‌حسی باعث آرام شدن بیمار می‌شود. در انواعی از این جراحی که ازطریق دهان صورت می‌گیرد، نوعی محافظ دهان و دندان‌ها نیز استفاده می‌شود تا در هنگام قرار دادن لوله از لب و دندان‌ها محافظت شود.

آندوسکوپ در این نوع عمل چه نقشی دارد؟

آندوسکوپی در سال‌های اخیر پیشرفت شایانی داشته است. از آندوسکوپ‌های پیشرفته و بهتری نیز در انواع عمل‌ها استفاده می‌شود. آندوسکوپ‌های اصلاح‌شده، در ایجاد جراحت و آسیب نیز بهتر عمل می‌کنند و نمی‌گذارند که بیمار زیاد اذیت بشود. عمل‌های جراحی مختلفی مانند برداشتن کیسه‌ی صفرا، بستن لوله‌های فالوپ، برداشتن تومورها از دستگاه گوارشی یا شُش‌ها در این روزها بسیار ساده و متداول است.

لاپاروسکوپ نیز نوعی آندوسکوپ تغییریافته است که برای جراحی‌های کیهول استفاده می‌شود. به چنین نوعی از جراحی، جراحی لاپاروسکوپیک گفته می‌شود. جراحی لاپاروسکوپیک برای برداشتن آپاندیس، هیسترکتومی (برداشتن رحم)، پروستاتکتومی (برداشتن بافت پروستات) به ایجاد برشی کوچک نیاز دارد. به کمک این روش، بیماران خون کمتری در جریان و بعد از عمل ازدست می‌دهند و بیمار نسبت‌به سایر روش‌های جراحی زودتر بهبود پیدا می‌کند.

دکتر مهدی افضل آقایی، فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد در شهر مشهد دارای بورد فوق تخصصی

انجام عمل آندوسکوپي و کولونوسکوپی در مطب با بیهوشی و بدون درد، با کمترین هزینه و بهترین کیفیت جهت رفاه حال بیماران عزیز

جهت اخذ نوبت می توانید همه روزه با شماره (۰۵۱)۳۸۷۰۴۰۶۶ تماس حاصل فرمایید.

آدرس مطب: مشهد- بلوار کوثر- بین كوثر ۲و۴ – ساختمان فارابي – طبقه دوم

متخصص گوارش در مشهد

*متخصص گوارش در مشهد*

برچسب ها

Mahdi Afzal Aghaie

"مادامی که درد و تلخی زندگی دیگران را شیرین می کنی، بدان که زندگی می کنی ..." با آرزوی سلامتی و بهبود برای تمامی شما عزیزان

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن