عمل بای پس معده
عمل بای پس معده را جراحی متابلیک نیز می نامند. که یک نوع جراحی چاقی یا همان کاهش وزن می باشد. این رش این گونه عمل می کند که مقدار غایی که یک فرد قادر به خوردن آن است را محدود می کنند. و پس از آن جذب مواد مغذی در روده محدود می شود. فردی که تصمیم به این این جراحی می گیرد برای اینکه نتایج حاصله از جراحی را به درستی حفظ کند و درگیر عوارض آن نشود. باید آمادگی های لازم جهت تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی خود را داشته باشد.
جراحی بای پس معده چیست؟
جراحی بای پس معده توسط جراح، در بیمارستان یا مرکز جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می پذیرد. میزان بسری شدن این عمل، از ۴۸ ساعت تا ۵ روز است. این جراحی در بزرگسلان و گاهی اوقات نوجوانان صورت می گیرد. پزشک جراح یک کیسه کوچک که اندازه ی آن تقریبا برابر یک تخم مرغ است از بافت معده ی بیمار ایجاد می کند و آن را به ناحیه ی پایینی روده ی کوچک وصل می کند. با اینکار ناحیه دوازدهه و ابتدای روده باریک را دور زده است. در این جراحی وقتی معده کوچکتر شده فرد مواد غذایی کمتری می خورد. و همچنین با دور زدن قسمت بالایی روده کالری و مواد غذایی کمتری از غذا های خورده شده جذب بدن می شود. یعنی هم میزان غذای خورده شده کم می شود هم پس از ان میزان جذب غذایی که بلعیده شده کمتر می شود.
چه کسانی می توانند عمل بای پس معده را انجام دهند؟
شاخص توده بدنی (BMI) بالای ۴۰
BMI ۳۵ تا ۳۹.۹ با حداقل یک بیماری جدی مثل دیابت نوع ۲ ، فشار خون بالا ، یا آپنه انسدادی خواب
BMI ۳۰ تا ۳۴.۹ با دیابت نوع ۲ یا سندرم متابولیک که قابل کنترل با درمان دارویی نیست.
BMI یک معیار از رده خارج و دارای نقص می باشد. چرا که فاکتورهایی از جمله: ترکیب بدن، قومیت، جنسیت، نژاد و سن فرد را در بر ندارد. اما با این حال، BMI هنوز به طور وسیعی در جامعه پزشکی استفاده می شود، زیرا روشی ارزان و سریع جهت تجزیه و تحلیل وضعیت سلامت بالقوه و نتایج یک فرد می باشد.
مطالعه بیشتر: سندروم سوء جذب
چه کسانی نمی توانند عمل بای پس معده را انجام دهند؟
- کسانی که نارسایی شدید قلبی دارند.
- افرادی که مبتلا به بیماری عروق کرونر ناپایدار هستند.
- افراد مبتلا به مرحله نهایی بیماری ریه
- کسانی که درگیر فشار خون پورتال هستند.
- مصرف کنندگان مواد مخدر و/یا الکل
- ظرفیت ذهنی مختل و/یا ناتوانی در پایبندی به جایگزینی ویتامین مادام العمر
- مبتلایان بیماری کرون
- افراد دارای پرخوری عصبی کنترل نشده یا درمان نشده
- افراد دارای افسردگی اساسی یا روان پریشی درمان نشده
- افراد دارای اختلال شدید خونریزی
- بیمارانی که در حال حاضر تحت درمان برای سرطان هستند.
- افرادی که ناتوانی در بیهوشی عمومی دارند.
رزرو نوبت از دکتر بالن معده مشهد و دکتر بوتاکس معده مشهد
خطرات احتمالی عمل بای پس معده
یکسری خطرات مثل: لخته شدن خون و خونریزی ممکن است با هر عمل جراحی رخ دهد. برخی خطرات مرتبط با عمل جراحی بای پس معده عبارت اند از:
- سندرم دامپینگ: حرکت خیلی سرع غذا از سمت معده به سمت روده کوچک است. که می تواند سبب حالت تهوع، اسهال شدید، احساس سبکی در سر و عرق سرد شود.
- سوءتغذیه: این جراحی توانایی بدن در میزان جذب مواد مغذی را کاهش می دهد. در نتیجه ممکن است فرد به کمبود مواد معدنی و ویتامین ها دچار شود.
- نشت: نشت گوارشی شیره های گوارشی و غذای نیمه هضم شده امکان دارد که در جایی که روده کوچک به معده وصل شده است یا جایی که به انتهای تحتانی خود اتصال دارد، ایجاد شود.
- انسداد روده باریک : انسداد روده کوچک معمولاً به خاطر فتق داخلی رخ می دهد. این حالت هنگامی رخ می دهد که روده از طریق نقصی که در حفره شکمی ایجاد شده، دچار بیرون زدگی شود.
- تشکیل زخم حاشیه ای: در نزدیکی محل اتصال کیسه معده و روده کوچک رخ می دهد و شبیه به زخم معده است.
- فیستول معده: فیستول معده به مجرای غیر طبیعی در بین کیسه معده جدید و الباقی معده قدیمی اشاره می کند.
- تنگی آناستوموز: وده کوچک را آناستوموز می نامند. اگر ارتباط بین کیسه معده و روده کوچک بایک شود منجر به ناتوانی در بلعیدن مایعات خواهد شد.
جهت رزرو نوبت فیبرواسکن کبد اینجا کلیک کنید
هدف از جراحی بای پس معده چیست؟
هدف اصلی جراحی بای پس معده، کاهش وزن می باشد. اما این جراحی برای معکوس کردن اثرات بسیاری از بیماری ها و اختلال های متابلیک موثر است، مثل:
- بیماری های قلبی
- بیماری کلسترول بالا
- بیماری فشار خون بالا
- بیماری دیابت نوع ۲
- آپنه انسدادی خواب
- بیماری کبد چرب غیر الکلی
از دیگر مزایای احتمالی بای پس معده می توان به بهبود کیفیت زندگی مرتبط با سلامت فرد اشاره داشت.
در حالی که مزایای بای پس معده زیاد می باشد، ولی باید توجه داشت که این عمل تنها یک قدم و شاید اولین قدم می باشد. بیماران باید پس از جراحی، تغییراتی در سبک زندگی و رژیم غذاییشان ایجاد نمایند. لازم به ذکر است که، حتی اگر فردی دارای معیارهای پزشکی بالا جهت جراحی باشد، باز هم قبل از انجام جراحی، باید مورد چندین ارزیابی قرار گیرد. تا از آمادگی پزشکی، روانی و شناختی خود برای انجام این اقدام مادام العمر مطمئن شود.
*متخصص گوارش در مشهد*