در بخش اول نوشته به بررسی آلرژی غذایی و در بخش دوم، به معرفی مواد غذایی آلرژی زا پرداختیم. در ادامه نوشته به درمان مرتبط با آلرژی غذایی خواهیم پرداخت.
واکسن ها
در تهیۀ شماری از واکسن ها از محصولات ژلاتینی، تخم مرغی و مرغی استفاده بعمل می آید.
– ژلاتین: ژلاتین جزو اجزای لاینفک واکسن سرخک، اوریون، سرخچه، آبله مرغان، دیفتری، کزاز، سیاه سرفه و آنسفالیت ژاپنی می باشد.
– تخم مرغ: در ساخت واکسن تب زرد و برخی واکسن های آنفولانزا از زردۀ تخم مرغ استفاده می شود. افراد دارای آلرژی به تخم مرغ می توانند در امنیت کامل از واکسن های تخم مرغ مبنا بهره جویند.
– مرغ: واکسن تب زرد می تواند حاوی پروتئین مرغی باشد.
داروها و افشانه آسم
داروهای تجویزی و غیر تجویزی (به شکل کپسول، قرص و افشانه) می تواند حاوی مواد غذایی آلرژی زا باشد.
– لاکتوز: لاکتوز قند موجود در شیر است. هرچند، بنظر نم رسد لاکتوز مصرفی در داروسازی حاوی پروتئین های شیر باشد، گروهی از متخصصان مخالف مصرف محصولات حاوی لاکتوز توسط افراد دارای آلرژی شدید می باشند (بجای افشانه های حاوی پودر خشک که حاوی لاکتوز هستند از افشانه های مجهز به دوز سنج استفاده کنید).
– لسیتین سویا: لسیتین سویا از مشتقات (چربی ها) سویا است و حاوی پروتئین سویا در مقادیر ناچیز می باشد. بعضی انواع از افشانه ها آسم حاوی مقادیر اندک از این ماده هستند و استفاده از آنها می تواند در افراد دارای آلرژی به سویا ایجاد واکنش آلرژیک کند. در این خصوص بهتر است از متخصص سلامت و درمان راهنمایی بگیرید.
– کاسئین: کاسئین از انواع پروتئین های گاوی است که خاصیت ضد-چسبندگی دارد و در تولید انواع دستکش های لاتکسی استفاده می شود.
لوازم آرایشی و ظروف
لوازم آرایشی عموماً حاوی طیف متنوعی از مشتقات غذایی، شامل شیر، بادام، روغن، گندم و سویا، است. وسایل کاردستی، مثل قالب خمیر، ممکن است حاوی گندم باشد. در تهیۀ لاک ناخن نیز اغلب از سفیدۀ تخم مرغ استفاده می شود. برای آگاه شدن از محتویات اینگونه محصولات می توانید با تولیدکنندگان تماس بگیرید.
تماس نزدیک و آلرژی های غذایی
بزاق دهان و سایر مایعات بدنی افراد را بطور جدی در معرض عوامل آلرژی زا قرار می دهد. ماچ و بوسه و استفادۀ مشترک از نی آشامیدنی، لیوان و قاشق چنگال آسانترین روش برای سرایت بزاق دهان از یک فرد به فرد دیگر است. بر پایۀ مطالعات بعمل آمده روی کرۀ بادام زمینی، مصرف غذای غیر آلرژی زا پس از هر بار مصرف مادۀ غذایی آلرژی زا (با چند ساعت وقفه)، باعث کاهش عوامل آلرژی زای موجود در بزاق دهان می شود.
از لحاظ تئوریک هرگونه تماس نزدیک، از جمله آمیزش جنسی یا پیوند خون، می تواند سبب روزز واکنش آلرژیک در افراد شود. معذالک، این قبیل واکنش ها بسیار نادر اتفاق می افتد.
برنامۀ درمان آلرژی های غذایی
از آنجا که هرگز نمی توان بطور مطلق از عوامل غذایی آلرژی زا اجتناب نمود، داشتن برنامۀ درمان در برابر واکنش های ناخواسته ضرورت حیاتی دارد. واکنش های خطرناک عموماً بطو غیر منتظره رخ می دهند و بسرعت شتاب می گیرند و قویاً به درمان فوریتی نیازمندند.
آمپول خو دکار اپی نفرین بهترین شیوۀ درمان بشمار میرود. در ارتباط با این وسیلۀ درمانی بصورت جداگانه توضیح خواهیم داد.
دکتر مهدی افضل آقایی، فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد در شهر مشهد دارای بورد فوق تخصصی
انجام آندوسکوپی و کولونوسکوپی در مطب بدون خون ریزی و درد و با پیشرفته ترین وسایل موجود
جهت اخذ نوبت می توانید همه روزه با شماره (۰۵۱)۳۸۷۰۴۰۶۶ و ۳۸۷۰۴۰۶۷ تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب: مشهد- بلوار کوثر- بین كوثر ۲و۴ – ساختمان فارابي – طبقه دوم
یک نظر