دستگاه گوارش

آلرژی غذایی و مواد آلرژی زا – قسمت اول

نگرشی بر آلرژی غذایی

افراد  دا رای  آلرژی  غذایی در صورت مصرف مواد غذایی آلرژی زا دچار واکنش هایی می شوند که بعضاً مرگ آفرین است.  مهمترین راهکار در مدیریت آلرژی های غذایی همانا پرهیز از مصرف آنها  است.

معهذا، همیشه به راحتی نمی توان از وجود عوامل آلرژی زا در غذاهای بسته بندی شده و غذاهای عرضه شده در رستوران ها مطلع گردید. از اینرو، آشنایی با نحوۀ درمان واکنش های آلرژیک اهمیت حیاتی دارد.

مطلب حاضر به نحوۀ مدارا کردن با آلرژی های غذایی در طول عمر، معرفی منابع غیر غذایی مواد آلرژی زای غذایی و اهمیت برخورداری از طرح اقدام اضطراری مرتبط با آلرژی های غذایی اختصاص دارد.

بعضی از کودکان دارای آلرژی غذایی بعلت ناتوانی در تأمین مواد غذایی ضروری دچار مشکل سوء تغذیه می شوند. در رابطه با این موضوع بطور جداگانه توضیح خواهیم داد.

ملاحظات کلی در ارتباط با آلرژی غذایی

از افراد دارای آلرژی غذایی عموماً خواسته می شود تا بطور کامل از غذای آلرژی زا اجتناب ورزند. معذالک، چنین اقدامی در واقعیت بدشواری امکانپذیر می باشد. از اییرو، همۀ افراد دارای آلرژی غذایی باید با نحوۀ درمان واکنش های غیر منتظرۀ آلرژیک درر محیط های مختلف آشنا باشند.

تا چه حد باید مراقبت کرد؟

بطور کل، افراد داای آلرژی غذایی باید همواره از مصرف غذای حاوی مادۀ آلرژی زا (هر چند ناچیز) بپرهیزند. معمولاً پیش بینی اینکه، چه مقدار مادۀ آلرژی زا باعث تحریک واکنش آلرژیک می شود،  در عمل امکانپذیر نیست. مصرف مشروبات الکلی و استعمال دخانیات به حساسیت افراد مبتلا به  آلرژی غذایی می افزاید.

مصرف، استنشاق و لمس مواد آلرژی زا

اکثر افراد دارای آلرژی غذایی با مصرف غذاهای آلرژی زا دچار واکنش آلرژیک می شوند. سایر مواجهه ها، شامل لمس و استنشاق ، می تواند در کودکان به بروز واکنش های موضعی (نظیر کهیر) بی انجامد. معذالک، بعید است چنین مواجهاتی باعث بروز واکنش های جدی در اکثر افراد دارای آلرژی غذایی شود.

استنشاق غذا نیز بندرت ایجاد واکنش آلرژیک می کند. بعنوان نمونه، بوی کرۀ بادام زمینی ناشی از حضور ترکیبات آلی فرار است که بسرعت از بین می رود و ارتباطی با پراکنده شدن اجزای بادام زمینی در فضا ندارد. لذا، در چنین شرایطی، احتمال بروز واکنش آلرژیک به صفر می رسد.

منتهی، استنشاق ذرات ریز غذا (در جریا ن بخارپزی، آب پز  کردن، سرخ کردن، رنده کردن، پوست کردن و یا خرد کردن) ممکن است در افراد دارای آلرژی شدید واکنش آلرژیک ایجاد کند. از اینرو، به این گروه افراد توصیه می شود حتی الامکان از حضور در چنین فضایی خودداری ورزند (بعنوان مثال، در مجاورت شیر یا صدف در حال پخته شدن و ماهی یا تخم مرغ در حال سرخ شدن، شاید ذرات کرۀ بادام زمینی بسهولت در فضا پخش نشود، ولی این برای آرد بادام زمینی و ذرات بادام بو داد صادق نمی باشد. همچنین، لمس کردن چشم، بینی و دهان با دست آلوده به مواد غذایی آلرژی زا می تواند باعث بروز واکنش آلرژیک شود.

در قسمت دوم نوشته به نحوه مدارا کردن با آلرژی های غذایی و مواد غذایی آلرژی زا خواهیم پرداخت.

دکتر مهدی افضل آقایی، فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد در شهر مشهد دارای بورد فوق تخصصی

انجام آندوسکوپی و کولونوسکوپی در مطب بدون خون ریزی و درد و با پیشرفته ترین وسایل موجود

جهت اخذ نوبت می توانید همه روزه با شماره (۰۵۱)۳۸۷۰۴۰۶۶ و ۳۸۷۰۴۰۶۷ تماس حاصل فرمایید.

آدرس مطب: مشهد- بلوار کوثر- بین كوثر ۲و۴ – ساختمان فارابي – طبقه دوم

متخصص گوارش در مشهد

*متخصص گوارش در مشهد*
برچسب ها

Mahdi Afzal Aghaie

"مادامی که درد و تلخی زندگی دیگران را شیرین می کنی، بدان که زندگی می کنی ..." با آرزوی سلامتی و بهبود برای تمامی شما عزیزان

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن