در قسمت اول این نوشته با عنوان ویروس هپاتیت C، به شرایط انتقال، شیوع و نشانه های هپاتیت سی پرداختیم. در بخش دوم، تشخیص، آزمایش و درمان را بررسی کردیم. در این قسمت که آخرین قسمت نوشته است به عوارض داروهای هپاتیت C و درمان می پردازیم. پس در ادامه نوشته ما را همراهی کنید.
عوارض ناشی از داروهای هپاتیت C
افراد مبتلا به هپاتیت C گاهی دچار عوارض جانبی داروها می شوند. اگرچه که بیشتر این عوارض جدی نیستند اما اگر شما دارویی برای هپاتیت C مصرف می کنید و دچار عوارض جانبی دارو شدید اطمینان حاصل کنید که پزشک خود را از این امر مطلع می کنید.
برخی از داروهایی که برای هپاتیت C مصرف می شوند می توانند باعث خستگی، تهوع و یا سردرد شوند.
در موارد بسیار نادر برخی از بیمارها مجبوند که به دلیل عوارض جانبی دارو مصرف آن را متوقف کنند. اما بهتر است خودسرانه و تنها به دلیل عوارض جانبی دارو، مصرف این گونه داروها را متوقف نکنید و با پزشک خود مشورت کنید. فقط پزشک می تواند تشخیص دهد که آیا نیاز است مصرف دارو متوقف شود یا خیر.
علاوه بر این، پزشک ممکن است راهی برای مقابله با عوارض جانبی داروهای هپاتیت C داشته باشد تا شما بتوانید همچنان مصرف داروها را ادامه دهید.
بعنوان مثال اگر شما به معده درد مبتلا هستید، پزشک به شما داروی کمکی برای این امر خواهد داد. و یا اگر کم خونی دارید پزشک ممکن است دوز مصرفی دارو را برای شما کاهش دهد.
راه هایی که برای مقابله با عوارض جانبی دارو وجود دارد ادامه مصرف دارو را برای بیمار امکان پذیر می سازد.
با تمامی این توضیحات حتی اگر عوارض جانبی دارو به طور کامل از بین نرفت، به یاد داشته باشید که شما باید فقط برای مدت کوتاهی این داروها را مصرف نمایید.
اگر بتوانید با عوارض جانبی دارو کنار بیایید، شانس بسیار زیادی برای درمان شدن وجود دارد.
آیا درمان امکان پذیر است؟
اگر داروهای هپاتیت C خود را به صورت مداوم مصرف کنید شانس درمان بسیار بالاست. با جدیدترین درمان ها، افرادی که قبلا هپاتیت سی داشته و درمان نشده اند، در بیش از ۹۰ درصد مواقع درمان می شوند. افرادی که در گذشته درمان ناموفق داشته اند و یا مبتلا به سیروز بوده اند، شانس کمی برای درمان دارند. اما نرخ درمان با درمان های جدیدتر، بیشتر شده و بهبود یافته است.
سه تا شش ماه پس از اتمام درمان برای هپاتیت C، پزشک برای شما یک آزمایش خون تجویز خواهد کرد تا ببیند آیا شما به طور کامل درمان شده اید یا خیر.
اگر هیچ اثری از ویروس در خون وجود نداشته باشد، درمان به عنوان پاسخ به ویروس پایدار شناخته شده و روش درمانی به عنوان یک درمان تایید می شود.
اگر پس از اولین دوره درمان، درمان نشده باشید ممکن است مجددا مجبور به شروع دوره درمان باشید و یا باید منتظر دریافت داروهای هپاتیت C جدید بمانید.
در طول دوره درمان برای هپاتیت C، ویروس دیگر در بدن وجود ندارد و نمی تواند باعث آسیب به کبد شود. برای اکثر افراد، زخم کبد ناشی از هپاتیت سی، می تواند به آرامی بعد از درمان بهبود یابد. با این حال برای افراد مبتلا به سیروز، خطر ابتلا به بیماری کبد و یا سرطان کبد حتی پس از درمان هپاتیت C، همچنان ادامه دارد.
در طی مراحل درمان هپاتیت C، فرد نسبت به ویروس ایمن نمی شود و فردی که به طور کامل درمان شده است ممکن است دوباره در معرض ویروس آلوده شود.
اهمیت استفاده از داروهای هپاتیت C بر طبق دستور پزشک
اگر شما در معرض هپاتیت سی، قرار گرفته باشید و داروهای اشتباهی را دریافت کرده باشید، احتمالا موثر نخواهند بود. حتی ممکن است به بدن شما بیشتر آسیب برسد نسبت به اینکه بهبود اتفاق بیفتد.
در برخی از داروهای هپاتیت C اگر افراد دوز تجویز شده را مصرف نکنند و یا تمام داروها را مطابق دستورالعمل استفاده نکنند ممکن است نسبت به ویروس مقاوم شوند.
این بدان معنی است که ویروس می تواند اثر داروها را از بین ببرد و دیگر داروها کارساز نخواهند بود.
حتما به یاد داشته باشید که همه ی داروهای خود را در زمان مناسب مصرف کنید و یا حتی می توانید برای راحتی کار از مقسم دارو استفاده کنید.
عوارض هپاتیت C
با گذشت زمان، التهاب کبدی ناشی از هپاتیت C باعث آسیب جدی به کبد می شود. در برخی افراد این امر منجر به تبدیل به سیروز شده و کبد به شدت زخمی شود به طوری که نتواند به صورت طبیعی عمل کند.
درمان موفقیت آمیز هپاتیت C قبل از توسعه سیروز مانع از این عارضه می شود. حتی کسانی که در گذشته سیروز کبدی را از ویروس هپاتیت سی گرفته اند، درمان سبب می شود خطر ابتلا به عوارض مرگ و میر ناشی از کبد کاهش یابد.
با این وجود هنوز خطر ابتلا به سرطان کبد در شرایط سیروز وجود دارد و بیماران مبتلا به سیروز حتی پس از درمان هپاتیت سی نیاز به نظارت مستمر توسط پزشک خود را دارند.
مدیریت بلند مدت هپاتیت C
جنبه های درمانی هپاتیت C به طور مستقیم منحصر به درمان عفونت نمی شود. افراد مبتلا به این بیماری نیاز به واکسن های خاصی دارند و می بایست از مصرف الکل و یا داروهای خاص اجتناب کنند.
واکسن های محافظت از کبد
واکسن های ضد هپاتیت A و B برای کسانی که در مقابل این بیماری ایمنی ندارند می توانند به جلوگیری از آسیب بیشتر کبد کمک کند. همچنین مهم است که واکسن های خاصی را دریافت کنند از جمله واکسن هایی برای محافظت در برابر آنفولانزا یکبار در سال، پنومونی حداقل یک بار، دیفتری و قاعدگی یکبار در هر ده سال و واکسن سیاه سرفه یکبار در طول عمر در بزرگسالی.
لازم به ذکر است که در حال حاضر هیچ گونه واکسنی برای جلوگیری از هپاتیت C وجود ندارد.
اجتناب از الکل و داروهایی که می تواند به کبد آسیب برساند
افراد مبتلا به هپاتیت سی باید از تمام موادی که به کبد آسیب می رسانند اجتناب کنند. این موارد عبارتند از:
- الکل
- برخی مکمل ها و داروهای گیاهی مانند کوا کوا
- بعضی از داروهای تجویزی
در پایان گفتنی است که اگر شما نیز از این بیماری رنج میبرید بهتر است هر چه سریعتر برای معاینه اولیه و شروع فرآیند درمان به یک متخصص حاذق مراجعه نمایید.
دکتر مهدی افضل آقایی، فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد در شهر مشهد دارای بورد فوق تخصصی
انجام آندوسکوپی و کولونوسکوپی در مطب بدون خون ریزی و درد و با پیشرفته ترین وسایل موجود
جهت اخذ نوبت می توانید همه روزه با شماره (۰۵۱)۳۸۷۰۴۰۶۶ تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب: مشهد- بلوار کوثر- بین كوثر ۲و۴ – ساختمان فارابي – طبقه دوم
یک نظر