کم خونی فقر آهن چیست و چگونه درمان می شود؟
علائم، تشخیص و درمان کم خونی فقر آهن
کم خونی اصطلاحی است که پزشکان و پرستاران زمانی که یک فرد سلول های قرمز خونی کمی دارد، استفاده می کنند. گلبول های قرمز سلول های درون خون هستند که وظیفه حمل اکسیژن را برعهده دارند. اگر تعداد گلبول های قرمز خون کم باشد، بدن نمی تواند تمام اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت کند. کم خونی می تواند به چند دلیل رخ دهد. دلیل رایج آن فقدان و کمبود آهن است. این عارضه “کم خونی فقر آهن” نام دارد. کمبود آهن می تواند به دلایل زیر رخ بدهد:
● هنگامی که مقدار زیادی خون از دست می دهید – این اتفاق می تواند به آرامی و در طول زمان و یا به طور ناگهانی اتفاق می افتد. شایع ترین علت کمبود آهن همین مورد است
● بدن نمی تواند آهن کافی را از غذا جذب کند – درصورت جراحی معده و روده ممکن است این اتفاق بیفتد.
● از مواد غذایی به اندازه کافی آهن دریافت نمی شود – این عارضه ممکن است در نوزادانی که شیر بدون آهن مصرف می کنند، اتفاق بیفتد.
علائم کم خونی کمبود آهن چیست؟
بسیاری از افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن علائم خاصی ندارند. اما علائم زیر ممکن است در برخی افراد مشاهده شود:
● احساس خستگی یا ضعف، به ویژه در هنگام ورزش کردن و یا بالا رفتن از پله ها
● سردرد
● درد قفسه سینه و یا مشکل در تنفس
آیا آزمایشی برای تشخیص کم خونی وجود دارد؟
بله، پزشک شما می تواند برای بیمار آزمایشی تجویز نماید تا کم خونی شخص در آن مشخص شود. مواردی که اغلب بررسی می شود عبارتند از: “سطح هموگلوبین” و “هماتوکریت”. این موارد در آزمایش کامل خون یا “CBC” مشخص می شوند.
کم خونی فقر آهن چگونه درمان می شود؟
اولین گام در درمان تشخیص این امر است که آیا کم خونی ناشی از خونریزی است یا خیر. اگر کم خونی ناشی از خونریزی باشد پزشک بایستی دلیل خون ریزی را تشخیص دهد.
خون ریزی می تواند به زخم معده، مشکلات روده یا مسائل دیگر مربوط باشد. در زنان، از دست دادن خون می تواند به عادت های ماهیانه سنگین مربوط باشد.
در هر صورت، پزشک می تواند با تجویز آهن، کم خونی را درمان کند. اگر کم خونی شدید باشد، ممکن است به خون نیز نیاز داشته باشید. همچنین ممکن است نیاز به درمان علت خون ریزی باشد.
افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن نیاز به آهن دارند. خوردن غذاهای حاوی آهن برای درمان کم خونی به اندازه کافی مناسب به نظر نمی رسد بلکه می بایست آهن اضافی نیز دریافت نمایید.
آهن اضافی می تواند از طریق قرص و یا از طریق یک لوله نازک که به ورید می رود (IV) دریافت شود که اکثر مردم قرص را مصرف می کنند. پزشک به شما خواهد گفت که این فرآیند چقدر طول می کشد و چه مدت نیاز به استفاده از قرص آهن است.
قرص آهن می تواند عوارض جانبی نیز داشته باشد. این عوارض جانبی شامل ناراحتی معده و یبوست (مدفوع کم) نیز می شود. اگر عوارض جانبی دارید، از پزشک خود بپرسید که چه باید بکنید. پزشک می تواند راه هایی برای کاهش این عوارض جانبی پیشنهاد دهد و یا مصرف آهن IV را برای شما تجویز کند.
اگر شما نیز از این بیماری رنج میبرید بهتر است هر چه سریعتر برای معاینه اولیه و شروع فرآیند درمان به یک متخصص حاذق مراجعه نمایید.
دکتر مهدی افضل آقایی، فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد در شهر مشهد حامی سلامتی شما است.
جهت اخذ نوبت می توانید همه روزه با شماره (۰۵۱)۳۸۷۰۴۰۶۶ تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب: مشهد- بلوار کوثر- بین كوثر ۲و۴ – ساختمان فارابي – طبقه دوم