در بخش اول نوشته به آلرژی غذایی و مواد آلرژی زا پرداختیم. در ادامه نوشته با ما همراه باشید تا در رابطه با مواد آلرژی زا اطلاعاتی را کسب نمایید. بزرگسالان و والدین فرزندان دارای آلرژی غذایی بایید بیاموزند بدقت برچسب مواد غذایی را مطالعه، غذا را در منزل تهیه و درباره وضعیت خود با دیگران مشورت کنند.
برچسب گذاری محصولات غذایی
قوانین برچسب گذاری مواد غذایی از یک کشور به کشور دیگر متفاوت است. افراد دارای آلرژی غایی نباید صرفاً محتویات محصولات غذایی را از نظر بگذرانند و باید به تماس متقاطع (یا آلودگی متقاطع) احتمالی در جریان پخت و پز نیز توجه کافی داشته باشند. همچنین، باید توجه داشت که محتویات محصو لات غذایی با زمان تغییر می کند و مطالعۀ برچسب این محصولات به هنگام خرید همیشه ضرروت دارد.
در ایالات متحده آمریکا، مقرات “نصب برچسب آلرژی غذایی و حمایت از مصرف کننده” تولد کنندگان موظف می کند تا هشت منبع غذایی آلرژی زا (شیر، تخم مرغ، ماهی، سختتنان دریایی، بادام درختی، بادام زمینی، گندم و سویا) را در کنار سایر عناوین در برچسب ها یادآور شوند. علاوه بر این، برای بادام درختی، صدف دریایی و ماهی نصب برچسب های اختصاصی با ذکر جزییات هر سرفصل ضروری است (بعنوان مثال، پسته و گردو برای سرفصل “بادام”، میگو و خرچنگ برای سرفصل “سختتنان دریایی”، سالمون و ماهی تن برای سرفصل “ماهی” و غیره و ذالک).
کلیۀ محصو لات بسته بندی شدۀ غذایی ساخت ایالات متحده آمریکا و نیز محصولات غذایی وارداتی به این کشور مشمول قانون مزبور می باشد. معهذا، قانون یادشده به گوشت و مرغ و تخم مرغ تازۀ بسته بندی تعلق نمی گیرد. نسخۀ بروز رسانی شدۀ این قانون را می توان بصورت آنلاین از سایت “مرکز ایمنی غذایی و تغذیۀ کاربردی” وابسته به “سازمان مدیریت مواد غذایی و دارویی آمریکا” تهیه نمود.
علاوه بر ۸ عامل یادشده، عوامل آلرژی زای دیگر ممکن است بصورت کلی در برچسب ها قید شده باشد. (مانند سیر و کنجدکه بعضاً در قالب “ادویه جات”، “طعم دهنده های طبیعی” و حتی “طعم دهنده های مصنوعی” معرفی می گردد).
این نکته را نیز باید یادآور شد که غذاهای “جایگزین” (بدون چربی و غیره) لزوماً عاری از پروتئین های آلرژی زا نیستند. بعنوان مثال، تخم مرغ های دارای کلسترول پایین کماکان محتوی پروتئین سفیدۀ تخم مرغ هستند.
برچسب های مشاوره ای
تولید کنندگان بعضاً از عبارات گوناگون برای ذکر مواد آلرژی زایی که جزو محتویات محصول غذایی بشمار نمی رود استفاده می کنند. اینها موادی هستندکه ممکن است بصوررت اتفاقی در جریان فرایند تولید با محتویات بسته ها تماس پیدا کنند. بعنوان مثال، مافین بلوبِریممکن است محتوی بادام نباشد، ولی در کارگاهی تولید گردد که همزمان به تولید مافین موزی مغز بادامی اشتغال دارد. در اینراستا، تولیدکننده ممکن است در برچسب ها از عناوینی چون “احتمال آلودگی به …”، “تولیدی بکمک تجهیزات تولید …” و غیره استفاده کند.
برغم همۀ هشدارها، مصرف کننده باید همیشه هر نوع احتمالی را بدهد. بعنوان مثال، مافینی که با عبارت “احتمال آلودگی به بادام” در بازار عرضه می شود می تواند به اندازۀ مافین عرضه شده با برچسب ” تولیدی در کارخانجات تولید فرآورده های بادامی” آلوده به بادام باشد.
برچسب های مشورتی از خطر بروز واکنش آلرژیک می کاهد، ولی، بطور همزمان، باعث محدود شدن حق انتخاب مصرف کنندگان دارای آلرژی غذایی می شود. اکثر متخصصین آلرژی خواستار نصب برچسب های مشورتی روی محصولات غذایی هستند. تماس متقاطع به دفعات باعث بروز واکنش های آلرژیک خطرناک شده است.
مشروبات الکلی
مشرو ات الکلی می تواند حاوی عوامل آلرژی زا از قبیل مواد غییر منتظره ای چون تخم مرغ، بادام درختی و غذاهای دیایی باشد . مروبات الکلی هنوز مشمول قانو ن برچسب گذاری نشده است. به افراد دارای آلرژی غذایی توصیه میشود قبل از مصرف این محصولات با نولیدکنندگان مورت کنند.
تهیه غذا در منزل
خانواده هایی که یک یا چند تن از اعضای آن دارای آلرژی غذایی هستند بعضاً از آوردن غذاهای بیرون به داخل منزل خودداری می کنند. عده ای نز با آوردن این غذاها مشکل ندارند و فقط آنها را حتی الامکان دور از دسترس افراد آلرژی دار نگهداری می کنند.
همۀ اعضای خانواده، شامل کودکان، باید مراقب غذاهای آلرژی زای نگهدار شده در منزل باشند. بعنوان مثال، استفاده از یک چاقو برای برداشت همزمان از ظرف کرۀ بادام زمینی و تهیۀ ژله ساندویچ باعث سرایت بادام زمینی آلرژی زا به ژله ساندویچ و بروز واکنش ناخواسته در فرزند خردسال تر که از ژله ساندویچ تناول می کند می شود.
از دیگر رهنمودهای مهم در ارتباط با تهیۀ غذا در منزل می تو ان به مواردی چون لزوم تهیۀ غذای ایمن قبل از سایر غذاها، نگهداری مواد غذایی در ظروف سر بسته بمنظور پیشگیری از ریزش و اختصاص ظروف جداگانه به غذای مخصوص افراد دارای آلرژی غذایی اشاره نمود.
نظافت
شستشوی ظروف مصرفی برای نگهداری یا سرو مواد غذایی با ماشین ظرفشویی یا بصورت دستی و با استفاده از مخلوط آب داغ و موایع ظرفشویی برای زدودن مواد غذایی آلرژی زا کفایت می کند.
برای نظافت سطوح غذاخوری و آشپزی می توان از مواد تمیز کنندۀ صنعتی استفاده کرد. برای شستشوی دستهای آلوده به کره بادام زمینی باید، بجای ژل آنتی باکتریال الکل دار، از صابون جامد یا مایع استفاده کرد. مطالعه ای در این ارتباط بروی سایر عوامل آلرژی زا صورت نگرفته است و تدابیر فوق برای همه موارد کافی بنظر می رسد.
غذاهای رستورانی
صرف غذا در خارج از منزل جزو چالش های جدی پیش رو برای افراد دارای آلرژی غذایی بشمار می رود. بکمک رهنمودهای زیر می توان از خطر تماس احتمالی با مواد آلرژی زا کاست.
بعضاً در سفرهای هوایی بادام سرو می شود. چنانچه با فرزندان خود سفر می کنید، پس از تمیز کردن سینی غذا، از نبود بادام و سایر مواد غذایی در دسترس نزدیک کودکان اطمینان حاصل کنید. بعضی خطوط هوایی، در صورت اطلاع قبلی، بصورت ویژه از افراد آسیب پذیر پذیرایی می کنند.
عوامل آلرژی زای غذایی در محصولات غیرغذایی
محصولات غیر غذایی شامل دارو ها، لوازم آرایشی، واکسن ها و وسایل کاردستی ممکن است آلوده به مواد غذایی باشد. این اقلام مشمول قانون برچسب گذاری نیستند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص محتویات این محصولات لازم است با تولید کننده تماس حاصل شود.
در قسمت بعدی، به درمان آلرژی غذایی خواهیم پرداخت.
دکتر مهدی افضل آقایی، فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد در شهر مشهد دارای بورد فوق تخصصی
انجام آندوسکوپی و کولونوسکوپی در مطب بدون خون ریزی و درد و با پیشرفته ترین وسایل موجود
جهت اخذ نوبت می توانید همه روزه با شماره (۰۵۱)۳۸۷۰۴۰۶۶ و ۳۸۷۰۴۰۶۷ تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب: مشهد- بلوار کوثر- بین كوثر ۲و۴ – ساختمان فارابي – طبقه دوم
3 نظرها