پولیپ روده بزرگ یا کولون چیست ؟ آشنایی با انواع پولیپ های روده بزرگ
پولیپ روده بزرگ یا کولون | آشنایی با انواع پولیپ های روده بزرگ
در این نوشته قصد داریم به بررسی پولیپ های روده بزرگ (کولون) بپردازیم پس در ادامه نوشته ما را همراهی نمایید.
اصطلاح پولیپ به هرگونه توده ویا برجستگی که از سطح مخاطی روده ها به داخل مجرای روده رشد و نمو پیدا کند اطلاق میشود. بایستی توجه داشت این تعریف عام بوده و بدون توجه به ماهیت بافت شناسی پولیپ ها میباشد .
اگرچه پولیپ ها بطور پرا کنده در هردو جنس و در هر سنی دیده میشود ولی پیدایش بعضی از پولیپ ها ارثی و خانوادگی بوده و در حالتی بنام سندرم پولیپوز فامیلیال طبقه بندی میشوند که دارای اهمیت تشخیصی و درمانی زیادی در خانواده های مبتلا میباشند .
پولیپ های روده بزرگ ( کولون ) در سه گروه عمده تقسیم بندی میشوند که عبارتنداز :
۱- پولیپ های مخاطی نئوپلاستیک و سرطانی شامل : آدنوماتوز پولیپ ویلوز آدنوما .
۲- پولیپ های مخاطی غیر نئوپلاستیک و غیر سرطانی شامل : هیپرپلاستیک پولیپ جوانی هامارتوما .
۳- پولیپ های زیر مخاطی، شامل : لیپوم کارسینوئید – لنفوئید .
از سوی دیگر از نظر نحوه رشد واتصال به مخاط روده بزرگ پولیپ ها ممکن است پایه دار و دارای تنه بوده و یا بدون پایه و چسبیده به مخاط باشند .
پولیپ های غیر نئوپلاستیک اهمیت بالینی چندانی نداشته وبطور اتفاقی در جریان انجام کولونوسکوپی و یا رادیو گرافی کولون تشخیص داده شده و فقط از نظر افتراق با پولیپ هائی که پتانسیل بالقوه سرطانی شدن دارند حائز اهمیت هستند . هرچند گاهی اوقات این پولیپ های خوش خیم دچار خونریزی مختصری شده و باعث ترس و نگرانی فرد مبتلا میگردند .
از نظر شیوع در حدود ۷۰ درصد پولیپ های روده بزرگ از انواع آدنوماتوز و مابقی از سایر گروه پولیپ ها خصوصا هیپرپلاستیک میباشند . پولیپ های هیپرپلاستیک اکثرا کوچک و به اندازه تقریبی ۵/۰ تا ۱ سانتی متر قطر دارند . برای تشخیص نوع پولیپ و افتراق آنها از سرطان انجام کولونوسکوپی و بیوپسی لازم و ضروری میباشد .
تشخیص و پیگیری پولیپ های آدنوماتوز به دلیل امکان ترانسفورماسیون سرطانی از اهمیت خاصی برخوردار میباشد . نوع غیر فامیلی این پولیپ ها به سه دسته توبولار- ویلوز- توبولوویلوز تقسیم میشوند . این پولیپ ها در ۳۵ درصد افراد بالای ۵۰ سال دیده شده و تخمین زده میشود بیش از ۹۵ درصد سرطان های کولون از این پولیپ ها منشا میگیرند . لذا این پدیده بطور مستمربصورت زیر نمایش داده میشود :
مخاط طبیعی کولون و رکنوم =====پولیپ آدنوما توزیس ===== سرطان کولون و رکتوم
از نظرعلائم بالینی بیشتر پولیپ ها ساکت بوده و فاقد علائم مشخصی میباشند . هر چند خونریزی بصورت خفیف و مزمن که باعث کم خونی فقر آهن در بیمار بشود از علائم اصلی است . لذا بررسی مدفوع در سه نوبت از نظر وجود خون مخفی و میکروسکوپی لازم و ضروری است .
سایر اقدامات تشخیصی شامل رادیوگرافی با باریم، رکتوسیگموئیدوسکوپی، کولونوسکوپی و بیوپسی سیتی اسکن میباشد .
تصویربرداری و غربالگری سرطان روده بزرگ
از نظر درمانی پولیپ های کولون و رکتوم در هر زمان و هر کجا و هر کس تشخیص داده شود بایستی بطریقه جراحی و یا کولونوسکوپی برداشته و جهت آزمایش به پاتولوژی ارسال شود .
اگر تمایل دارید درباره نحوه انجام کولونوسکوپی در مطب دکتر مهدی افضل آقایی بیشتر بدانید، بر روی عکس زیر کلیک نمایید:
دکتر مهدی افضل آقایی، فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد در شهر مشهد دارای بورد فوق تخصصی
انجام عمل آندوسکوپي و کولونوسکوپی در مطب با بیهوشی و بدون درد، با کمترین هزینه و بهترین کیفیت جهت رفاه حال بیماران عزیز
جهت اخذ نوبت می توانید همه روزه با شماره (۰۵۱)۳۸۷۰۴۰۶۶ تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب: مشهد- بلوار کوثر- بین كوثر ۲و۴ – ساختمان فارابي – طبقه دوم
4 نظرها